V-ati gandit vreodata cum ar fi sa mancati greieri, lacuste sau alte vietuitoare pe care de obicei le alungati si de care va este teama? Sigur nu, dar sunt unele popoare care le considera delicatese.
Acum zeci de mii de ani, oamenii primitivi mancau gandaci ca sa supravietuiasca. Probabil ca si-au dat seama de ce este comestibil urmarind animalele, dupa cum remarca Gene DeFoliart, profesor la Universitatea Winsconsin, Statele Unite ale Americii. "Consumarea de insecte are o traditie veche", conchide el.
INVATATII. In Antichitate, grecii si romanii serveau tot felul de insecte la cina. Plinius, invatat roman, mentioneaza in lucrarea "Historia Naturalis" ca aristocratilor romani le placea foarte mult sa consume larve de gandacei date prin faina si vin. Aristotel ridica in slavi gustul nemaipomenit al tarantulelor atunci cand ajung la stadiul de nimfa. "La inceput este mai bine sa consumati masculul, dar dupa imperechere femela, care este plina de oua, este delicioasa", nota marele filozof. Vechiul Testament ii incuraja pe crestini si pe evrei sa consume lacuste, gandacei, cosari, mai ales ca Sfantul Ioan Botezatorul a marturisit ca a rezistat in desert mancand lacuste si miere.
MENIU VARIAT. Astazi sunt foarte multe specii de insecte care apar in meniul restaurantelor. Nu de la noi, dar in Africa, Asia si America Latina sunt un lucru obisnuit. In Ghana, in timpul ploilor de primavara, termitele sunt stranse pentru a fi ulterior gatite pe gratar, prajite sau transformate in paine. Locuitorii Africii de Sud mananca insecte drept garnitura pentru un fel de mamaliga din porumb dulce. In China, apicultorii au un statut special. Sunt considerati cei mai virili barbati, pentru ca mananca in mod constant larvele insectelor pe care le pastoresc. Tot in acea parte a lumii, in Japonia, larvele unor insecte acvatice sunt considerate desert. Gustul lor este comple