Sari peste micul dejun pentru ca te grabesti. La ora la care ar trebui sa iei masa de pranz esti deja la a treia cafea. Si, pentru ca iti amintesti ca nu ai mancat, schimbi cafeaua pe un cappuccino cu multa frisca si adaugi o briosa la meniu.
"Toti cei care lucreaza la birou au tendinta sa faca aceste greseli pentru ca au scuza ideala la indemana - sunt ocupat, intru intr-o sedinta, am o intalnire, fac un raport, nu am timp sa fiu atent la ce mananc acum", spune Dora Tomescu, nutritionista. Pentru ca se alimenteaza gresit si nu fac suficienta miscare, ajung sa fie lipsiti de energie, sa castige in greutate si sa sufere de diverse boli (la care contribuie si stresul) cum ar fi ulcerul. In Statele Unite, unde rata obezitatii a ajuns la cote ingrijoratoare, corporatiile au inceput sa ia tot felul de masuri pentru a-si motiva angajatii sa aiba grija de organismul lor. Acestia sunt obligati prin contract sa manance sanatos si sa faca miscare (sunt multinationale care au amenajat sali de sport langa salile de mese, de exemplu). La noi nu se pune inca atat de mult accent pe conditia fizica a angajatilor.
Dar exista cateva lucruri pe care le pot face pentru a se mentine in forma chiar daca petrec 10 ore pe zi pe scaun in fata unui monitor.
"Fii proactiv cand vine vorba despre mancarea de la birou. Daca exista o cantina a companiei, militeaza pentru un stand special cu mancare low-fat si low-carb. Apoi, ai grija ce mananci si ce bei la petrecerile firmei. Meniurile acestor petreceri sunt de obicei fatale tuturor celor care incearca sa tina dieta. Cat priveste bauturile, e bine sa le diluezi cu apa minerala sau, pentru fiecare pahar de alcool, sa compensezi cu doua pahare de apa plata", spune Tomescu.
O alta problema a celor vesnic ocupati si pe drumuri este mancarea din aeroport sau avion. Solutia in acest caz este fie sa-si pregateasca de acas