Seceta din sudul şi estul Europei contribuie la scăderea globală a producţiei de cereale, sporind totodată temerile legate de impactul pe care îl poate avea pe termen lung asupra rezervelor de apă dulce, relatează luni Euractiv.
Securitatea alimentară şi conservarea resurselor de apă ale Uniunii Europene se numără printre temele care vor fi abordate în cadrul Săptămânii mondiale a apei, care începe la 26 august la Stockholm. Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură (FAO), preţul alimentelor a crescut per total cu 6% în luna iulie, dar la porumb creşterea a fost de 23%, iar la grâu de 19%. Aceste majorări sunt atribuite în principal secetei devastatoare care a afectat centrul Americii şi recoltei de grâu mai slabe decât se prevedea din Rusia, transmite Agerpres. În Europa, centrul de analiză Strategie Grains şi-a redus previziunile în ceea ce priveşte recolta de porumb a UE cu 7,1 milioane de tone, apreciind că aceasta se va ridica la 58,1 milioane de tone, cu 13% mai puţin faţă de 2011.
Mai mult, vremea uscată prelungită a contribuit la declanşarea de incendii de pădure distrugătoare în Portugalia, Spania, sudul Franţei şi Grecia, în Balcani şi în Turcia. Vineri, Sistemul european de informare pentru incendii forestiere a avertizat asupra riscului extrem sau ridicat de incendii în mare parte din sudul Europei, până mai la nord, în Ungaria şi Slovacia. Observatorul european pentru secetă a anunţat că sunt condiţii de secetă în regiuni din Franţa, Germania, Spania şi Italia, dar şi în Insulele Feroe din Atlanticul de nord, care ţin de Danemarca.
În plus, părţi din China, Rusia, Australia, Franţa, Spania, Portugalia şi sudul Statelor Unite au cunoscut în ultimii ani perioade îndelungate de vreme uscată, ceea ce a afectat producţia de bunuri alimentare şi a creat îngrijorare în legătură cu stabilitatea pe termen lung a