Foto: Thinkstock Dacă o persoană varsă conţinutul unei ceşti de cafea pe o faţă de masă şi lasă lichidul să se usuce, va putea constata cu surprindere că, în acest caz, culoarea se va concentra spre marginile petei.
EFECT NEAŞTEPTAT. Paradoxalul fenomen a fost studiat de oamenii de ştiinţă, specialiştii fiind de părere că acesta poate declanşa o adevărată revoluţie în tipărire, pictură şi confecţionarea stofelor pentru paltoane. „Efectul inelului de cafea” este determinat de doi factori: forma particulelor din compoziţia lichidului şi felul în care acestea sunt influenţate de tesiunea superficială, indiferent dacă este vorba despre molecule de cafea, cerneală sau vopsele. Când lichidul de la marginea petei începe să se usuce, tensiunea superficială atrage lichidul dinspre centrul petei, care se propagă sub forma unor mici particule de formă sferică. Pentru eliminarea efectului menţionat, specialiştii au folosit particule de formă elipsoidă, care au fost introduse sub forma unei suspensii în lichidul de studiat. Ei au constat că particulele s-au „autodistribuit” în grupuri mici, astfel încât au putut urmări mai uşor aşezarea lor într-un strat spre suprafaţă. Oamenii de ştiinţă au constatat că, adăugând mici cantităţi de particule elipsoide, într-o concentraţie mică, de circa 0,015%, într-o suspensie în care se găsesc particule sferice au putut observa formarea inelelor. Fenomenul respectiv i-a inspirat pe producătorii de stofe pentru paltoane, aceştia apelând la procesul în cauză pentru a obţine o culoare uniformă.
IMPORTANŢĂ PRACTICĂ. Potrivit savanţilor belgieni, modificarea formei unei particule determină schimbarea modului în care aceasta este „depozitată” în structura fluidului. Pot fi făcute şi diverse combinaţii între formele moleculelor. În anumite condiţii chiar şi o cantitate mică de molecule elipsoidale pot schimba for