Românii vor cumpăra de la jumătatea lunii ianuarie a anului viitor doar pâine şi alte produse de panificaţie, precum cornurile, chiflele, batoanele sau minibaghetele, fără coloranţi, potrivit unui ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) publicat recent în Monitorul Oficial.
Singura excepţie de la această regulă se va face în cazul pâinii din malţ, în producerea căreia se va accepta în continuare utilizarea colorantului E150 a-d, caramelul, unul dintre cei mai utilizaţi în industria alimentară.
Tot odată cu intrarea în vigoare a noului Ordin ANPC, producătorii nu vor mai fi nevoiţi să respecte prevederile legate la cantitatea netă pe care trebuia să o aibă pâinea care urma să fie vândută în magazine, hipermarketuri şi brutării, respectiv 300 de grame. Până acum creşterea sau scăderea cantităţii nete a pâinii era permisă doar din 100 în 100 de grame. Ei nu vor fi nevoiţi să respecte nici cantitatea netă de maximum 150 de grame, prevăzută până acum la specialităţile de panificaţie.
Scăderile acceptate ale cantităţii nete pentru produsele de panificaţie datorate pierderii de umiditate pe durata de valabilitate vor fi şi ele modificate odată cu posibilitatea de a modifica gramajul cu mai puţin de 100 de grame astfel:
- pentru pâinea cu o greutate de până la 300 de grame - 8%
- pentru pâinea cu o greutate cuprinsă între 301 şi 500 de grame - 6%
- pentru pâinea cu o greutate cuprinsă între 501 şi 1.000 de grame - 4%
- pentru pâinea cu o greutate mai mare de 1.000 de grame - peste 4%
Informare prin "comunicare verbală" pentru clienţii care cumpără produse neambalate
De la jumătatea lunii viitoare, cei care vând produse de panificaţie neambalate în România vor fi nevoiţi să afişeze în magazine o serie de informaţii referitoare la acestea.
"Informarea se poate face prin înscrierea p