Scandalul cărnii de cal, al laptelui și, mai nou, al cărnii de curcan scoase la comercializare dau de muncă inspectorilor DSV Alba. Aceștia au demarat controale la unitățile de procesare, magazine și restaurante și colectează probe din aceste alimente, pentru a le supune analizelor. În ceea ce privește carnea de cal descoperită la depozitul din Blaj, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterintare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au reușit recuperarea întregii cantități aflate pe piață, iar loturile vor fi transportate la Brașov, unde vor fi neutralizate. Firma din Blaj unde a fost descoperită carnea de cal va fi închisă.
Potrivit directorului Direcţiei Sanitare Veterinare (DSV) Alba, Mircea Miclea, în prezent s-a reușit recuperarea întregii cantități de carne de cal scoasă la comercializare. Este vorba despre cantitatea totală de aproximativ 100 de kilograme de carne descoperită la restaurante și depozite din București și Sibiu care va fi transportată la Brașov, pentru a fi distrusă. Joi, inspectorii DSV se vor prezenta la firma “Ady Salve” din Blaj cu ordonanță de interzicere a activității. Între timp, Direcția Sanitar-Veterinară a demarat controale la depozitele din Alba pentru a recolta probe de carne care ar putea conține ADN de cal. Deocamdată, rezultatele analizelor au fost negative.
Controale intense la unitățile de procesare, ferme și automate de lactate pentru depistarea laptelui infestat cu aflatoxină. Urmează carnea de cal
Controalele DSV Alba vizează și unitățile de procesare, fermele și automatele de produse lactate pentru a se descoperi dacă laptele infestat cu aflatoxină a ajuns și în județ. La toate cele 52 de probe ridicate până în prezent, cantitatea din această substanță se afla în limite normale, respectiv o concentrație admisă de sub 0,05%. Acțiunile DSV vor continua însă în perioada următoare, la toate unități