CE BEM, CE MĂNCĂM
In produsul analizat - crenvurştii Alimenta - , carnea de curcan şi slănina de porc sunt amestecate cu aditivii alimentari, rezultănd nişte mezeluri nerecomandate multor categorii de persoane. Â
In produsul analizat, carnea de curcan şi slănina de porc sunt amestecate la un loc cu aditivi alimentari, rezultănd nişte crenvurşti contraindicaţi multor categorii de consumatori.
Crenvurştii de curcan Alimenta au in compoziţie căteva ingrediente naturale, in rest conţin o serie de aditivi alimentari. Ingredientele inscrise pe etichetă sunt următoarele: "carne lucru curcan, slănină, proteină vegetală din soia nemodificată genetic, stabilizator (polifosfat de sodiu E452), antioxidant (acid ascorbic E300), sare, condimente, colorant natural, carmin E120, conservant (azotit de sodiu E 250)". De asemenea, producătorul specifică faptul că aceşti crenvurşti sunt un "produs din carne fiert şi afumat" şi că membrana este "naturală comestibilă".
Analiză. Deşi produsul nu are etichetă nutriţională, observăm din compoziţie faptul că slănina (evident de porc) este al doilea ingredient ca pondere, urmănd proteina vegetală din soia şi o serie de aditivi alimentari: polifosfat de sodiu, acid ascorbic, carmin şi azotit de sodiu. Astfel, produsul este bogat in grăsimi animale saturate care in exces sunt nocive. De asemenea, crenvurştii conţin trei surse de sodiu, dintre care cea mai importantă este sarea, care nu este evidenţiată cantitativ. Polifosfatul de sodiu este şi sursă de fosfor, şi in contextul unei diete zilnice bogate in fosfor conţinut şi in alte alimente, balanţa calciu-fosfor se poate dezechilibra, perturbănd fixarea calciului in oase, ne explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Azotitul de sodiu, pe lăngă rolul de conservant, determ