* Astazi va vom spune o poveste, dragi prieteni, ca tot e luni. Prin urmare, pe vremea fostului regim, locuitorii din Chistoci se intilneau, serile, pe ulita. Exista si un bufet comunal (local de deservire categoria a III-a lux, fara remiza), unde se comercializau caiele, hamuri, potcoave, mingi de cauciuc cu buline, cizme de cauciuc fara buline, godine, chiuvete cu rezervor din tabla si parfumuri fine, frantuzesti. Uneori, citeva sticle de aperitiv „Glacial" sau „Vulturul", care se vindeau doar impreuna cu chiftele de peste - iar chiftelele de peste lipseau din comert. Locuitorii aveau vii, aveau livezi, produceau vin, tuica, rachiu, sampanie, curacao, sake - nu exista bautura pe care vrednicii agricultori din Chistoci sa n-o poata fabrica, la betie. Ei beau acasa la cite unul (sau la altul, de la caz la caz!) si se intilneau, serile, doar pe ulita, din intimplare, dupa cum am mai spus, fiindca bufetul comunal oricum se inchidea pe la 19.30, din motive de economie.
De cind cu noul regim, in viile si livezile oamenilor au rasarit vile si niste parcari pentru camioane. Nimeni n-a mai facut vin, nimeni n-a mai facut rachiu sau sampanie: localnicii au descoperit avantajele economiei de piata si ale societatii de consum, asadar au inceput sa consume si mai mult, oferta fiind mare. In cladirea micului bufet comunal s-a mutat sediul Primariei, iar in cladirea mare (fostul conac) a Primariei (care gazduia si Caminul Cultural, cu sala de bal si proiectie de filme), primarul a decis sa se deschida bufet comunal. Din ce in ce mai putini locuitori din Chistoci se intilneau, serile, pe ulita. * Simbata, bufetul comunal din Chistoci a implinit ani de activitate. Cam de anul trecut, din aceeasi perioada, localnicii au inceput sa numere zilele ramase pina la eveniment. Fiind o sarbatoare mai importanta decit Ziua Recoltei, cei doi patroni au tinut sa o marcheze cum se cuvine.