În pragul crizei politice dinaintea declanşării primului război mondial, la 21 aprilie 1914, regina Mary şi regele George al V-lea al Marii Britanii traversează strâmtoarea Mânecii p
În pragul crizei politice dinaintea declanşării primului război mondial, la 21 aprilie 1914, regina Mary şi regele George al V-lea al Marii Britanii traversează strâmtoarea Mânecii pentru o vizită oficială la Paris. Majestăţile lor britanice sunt primite de preşedintele Raymond Poincaré, cunoscut în istoria Franţei drept cel care a încarnat, la începutul secolului tecut, unitatea naţională, făcând apel la “unirea sacră” a tuturor francezilor (a părăsit, de altfel, Palatul Élysée, în 1920, aureolat de un mare prestigiu, datoratautorităţii de care a ştiut să dea dovadă în timpul Congresului de Pace de la Paris).
În cele două zile cât a durat vizita în capitala Franţei, suveranii britanici au participat la trei dineuri. Primul, a avut loc în salonul oficial al Palatului Élysée, spaţiu de protocol despre care Poincaré nu avea cuvinte de laudă. În memoriile sale, scrie că “sala de ceremonii era de o urâţenie fastuoasă (camuflată doar de gobelinuri) şi ameninţătoare (fac aluzie la stucaturile din plafon, gata să cadă pe masa de gală; prăbuşirea lor a rămas chiar o obsesie, la Élysée)”.
Meniuri regale
Oferta gastronomică a serii a fost însă perfectă. Nu au lipsit reţete sofisticate ale gastonomiei franceze, preparate din ingrediente, care ele însele sunt o “marcă” oricând recognoscibilă. Precum mielul de Pauillac, care are ca specific o carne... sărată înainte de tăiere, în sensul că, imediat ce nu mai sunt alăptaţi, mieii sunt hrăniţi pe păşunile de pe litoralul din Pauillac, iarba având un conţinut bogat de săruri. N-au lipsit de pe masă nici celebrii păstrăvi somonaţi de pe Loara sau găinile îndopate, crescute în ferme speciale la Bresse.
Al doil