Dietele bogate în grăsimi saturate, zaharuri rafinate şi sare sunt una dintre cauzele principale ale sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD), arată un studiu realizat de cercetători din Australia.
Sindromul ADHD a fost subiectul unui alt studiu, în urmă cu trei ani, când cercetători de la Universitatea Southampton din Marea Britanie au arătat că aditivii alimentari din categoria coloranţilor azoici de sinteză şi conservantul benzoat de sodiu determină apariţia acestei tulburări de comportament.
Studiul realizat de cercetătorii australieni a avut 1.800 de subiecţi, în vârstă de 14 ani. Aceştia au fost împărţiţi în două grupe. În prima grupă au fost incluşi adolescenţii cu o dietă sănătoasă, bogată în fructe şi legume proaspete, cereale integrale, peşte şi fibre. În cealaltă grupă au intrat cei cu o alimentaţie de tip occidental, cu mâncăruri de-a gata, dulciuri rafinate, toate cu un surplus de sare, grăsimi trans şi zaharuri cu absorbţie rapidă. La sfârşitul observaţiei, 115 adolescenţi au fost diagnosticaţi cu sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare, 91 de băieţi şi 24 de fete. Concluzia studiului este că o dietă occidentală dublează riscul de apariţie a sindromului ADHD, luând în considerare şi alte aspecte sociale şi influenţa mediului familial. Cercetătorii recomandă ca din alimentaţia adolescenţilor să fie excluse semipreparatele, carnea procesată şi cea roşie, lactatele grase şi dulciurile puternic industrializate. Dietele occidentale nu le oferă copiilor acizi graşi omega-3, care sunt esenţiali pentru o bună dezvoltare a funcţiilor cerebrale şi pentru sănătatea mintală. De asemenea, nu se asigură microelementele necesare creierului pentru o atenţie şi concentrare la capacitatea normală.
Cercetătorii australieni au arătat că din dieta copiilor trebuie să lipsească şi alimentele