Prin controlarea apetitului se pot preveni obezitatea şi bolile asociate. Consumul unor porţii mici şi dese de mâncare, practicarea unei activităţi fizice de rezistenţă şi respectarea orelor de somn reprezintă cele mai simple metode pentru scăderea apetitului.
Primul lucru asupra căruia atrag atenţia specialiştii în ceea ce priveşte scăderea poftei de mâncare constă în respectarea micului dejun. Consumat după una-trei ore de la trezire, micul dejun (care ar trebui să cuprindă o treime din hrana zilnică) stabilizează apetitul pentru întreaga zi.
„Luarea corectă a micului dejun poate avea efecte benefice pentru menţinerea greutăţii normale şi a valorilor fiziologice ale colesterolului sanguin. Dacă nu luaţi micul dejun, vă expuneţi riscului de a deveni supraponderali sau obezi (statistic vorbind, acest risc creşte cu 450 la sută!). Meniul ar trebui să conţină: grăsimi (unt, brânzeturi, ouă), proteine (carne roşie) şi glucide cu asimilare lentă (pâine integrală, orez integral, cartofi fierţi)", recomandă profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, în cartea „Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm?".
În timpul zilei este indicat să se opteze pentru porţii mici de mâncare, la intervale scurte, trei-patru ore, astfel încât nivelul de zahăr din sânge să nu scadă brusc şi să vă determine să consumaţi mai multe alimente la o singură masă. În acest mod, senzaţia de foame este controlată.
Specialiştii recomandă includerea în dietă a alimentelor bogate în fibre (legume, fructe, cereale integrale) care grăbesc apariţia senzaţiei de saţietate. „Mestecaţi îndelung mâncarea solidă până când devine fluidă, minimum 20 de mişcări masticatorii", recomandă prof. dr. Mencinicopschi.
Faceţi sport regulat
Sporturile de rezistenţă, gen jogging, favorizează producerea în organism a unei proteine care comb