Brusturul, această plantă apreciată în popor, este cunoscută sub diverse denumiri - captalan, ciulin, lipan, broscălan, ciococean. Cocheta plantă este culeasă de fitoterapeuţi din zone cu Brusturul, această plantă apreciată în popor, este cunoscută sub diverse denumiri - captalan, ciulin, lipan, broscălan, ciococean. Cocheta plantă este culeasă de fitoterapeuţi din zone cu grad crescut de umiditate: povârnişuri, malurile râurilor şi lacurilor, şanţurile apropiate de pârâuri. Doar ţepii îi îndepărtează pe turişti s-o culeagă pentru farmacia casei. Planta este un leac de familie, transmis din generaţie în generaţie, pentru efectele ei asupra diverselor boli, de la răceli şi gripă până la diabet, calculoză biliară, acnee, eczeme uscate, furunculoză etc. O cură de brusture are efecte nesperate. Planta este diuretică, antidiabetică, sudorifică şi antiseptică. Studiile de laborator au demonstrat că ceaiul de brusture poate să prevină infecţiile şi să cicatrizeze ţesuturile. Ceaiul are efecte şi asupra glicemiei prea mari. Planta poate fi preparată sub formă de infuzie sau decoct. Cine doreşte să scape de povara bolilor pe care brusturul le îndepărtează are posibilitatea să folosească frunzele sau rădăcinile. Din frunze se prepară, de obicei, o infuzie: în 500 ml apă punem 2 linguri de plantă. După 2-3 clocote, luăm ceaiul de pe foc. Cantitatea trebuie consumată de-a lungul zilei. Rădăcina o valorificăm sub formă de decoct se rad 2 linguri de rădăcină şi se aruncă în 500 ml apă clocotită. Decoctul va fierbe timp de 5 minute la foc mic. Acoperim vasul şi după 15 minute bem primaa porţie, călduţă. Restul ceaiului îl bem de-a lungul zilei, în porţii de 50 ml, tot călduţ.