Este sau nu sănătoasă apa carbogazoasă, atacă nesul inima pentru că are prea multă cofeină, zahărul brun îngraşă mai puţin decât cel alb? Nutriţioniştii explică cele mai frecvente mituri alimentare.
Specialiştii în nutriţie Luiza Pîrvu şi prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi explică cele mai răspândite mituri alimentare.
1. Apa minerală cu bule nu e sănătoasă
Fals. "Apa carbogazoasă nu e indicată celor cu afecţiuni gastrice (hiperaciditate, ulcer) sau celor cu boli renale", explică specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.
Apa minerală naturală (îmbogăţită în mod natural cu dioxid de carbon) conţine minerale şi microelemente esenţiale pentru organism, stimulează diureza, are rol benefic în colite şi afecţiuni biliare şi diminuează pofta de mâncare.
În schimb, apa carbogazificată, în care se adăugă artificial dioxid de carbon, trebuie evitată.
2. Metabolismul scăzut este singurul vinovat de îngrăşare
Fals. "Este adevărat că tendinţa de îngrăşare se poate asocia cu disfuncţiile endocrine (insuficienţa tiroidiană e cea mai frecventă) care influenţează metabolismul, însă principala cauză a îngrăşării rămâne excesul caloric (aport mai mare decât consum), căruia i se adaugă sedentarismul", arată Luiza Pîrvu.
3. Dacă mâncăm seara sau după ora 18.00, ne îngrăşăm
Fals. După ora 18.00 se poate servi o cină uşoară, pe bază de carne slabă (piept de pui, curcan, peşte) şi salate sau legume la grătar.
"Este important de reţinut că ultima masă trebuie să fie luată cu două-trei ore înainte de culcare", mai spune nutriţionistul Luiza Pîrvu.
Există persoane care muncesc noaptea şi care au cu totul alt program alimentar. Fiecare persoană trebuie să îşi stabilească programul alimentar în funcţie de propriile activităţi.
4. Salata slăbeşte @