Dacă îţi place mâncarea picantă, sărată sau doar foarte aromată, te invităm să descoperi în ce cantitate este recomandat consumul condimentelor, dar şi care sunt cele la mare căutare. Dacă îţi place mâncarea picantă, sărată sau doar foarte aromată, te invităm să descoperi în ce cantitate este recomandat consumul condimentelor, dar şi care sunt cele la mare căutare.
Sarea, piperul, busuiocul, oregano, scorţişoara… fiecare dintre aceste condimente, alături de multe altele, intensifică şi îmbunătăţesc gustul preparatelor. Chiar dacă vorbim despre o banală salată de vară, o supă, o friptură sau o prăjitură, toate pot deveni adevărate delicii datorită aromelor adăugate.
Unele persoane fac reale pasiuni pentru gustul dat de condimente, dar poate constitui o problemă consumul des şi în cantităţi destul de mari? Medicul specialist spune că "singurul condiment la care există o recomandare strictă privind cantitatea este sarea, 3-5 g/zi. Restul condimentelor se folosesc în cantităţi mici, în funcţie de preferinţe", explică dr. Şerban Damian.
Dacă constatăm că este iritată suprafaţa limbii şi a pielii din interiorul cavităţii bucale, trebuie înterupt consumul condimentului respectiv (un astfel de efect îl poate avea scorţişoara). Sunt recomandate spălături cu ceaiuri de plante, ca muşeţel sau gălbenele.
Există riscul ca din această cauză să nu mai avem gust sau să fie modificări la acest nivel? Din ştiinţa specialistului, răspunsul este nu. "Eu n-am auzit de aşa ceva. Practic, condimentele excită intens receptorii senzoriali din cavitatea bucală, însă nu produc arsuri reale", explică dr. Damian. Totuşi, sunt
câteva contraindicaţii referitoare la condimentele iuţi, care trebuie evitate în cazul bolilor digestive şi la femeile gravide.
Există studii care indică faptul că ardeiul iute are un efect stimulator asupra procesului de reducere a greut