În hotărârea Congresului consiliilor oamenilor muncii din industrie, construcţii şi transporturi din anul 1989 se arăta: "În industria alimentară se impune să se acţioneze pentru sporirea produselor cu valoare nutritivă ridicată, lărgirea gamei specialităţilor de panificaţie, a sortimentelor de produse zaharoase, a lactatelor şi a conservelor de carne. Este necesar să se ia măsuri energice pentru dezvoltarea rapidă a fabricaţiei de produse alimentare preambalate, precum şi preparate şi semipreparate culinare, în vederea uşurării muncii casnice".
În virtutea acestei hotărâri, Tr. Zaharia şi I. Cosmin au scris "Cartea patiserului", care pune la dispoziţia lucrătorilor din sectorul de patiserie, plăcintărie şi simigerii un material documentar necesar în vederea diversificării şi dezvoltării acestor produse, mult solicitate de consumatori. Lucrarea tratează modul în care trebuie acţionat pentru depozitarea şi conservarea materiilor prime şi auxiliare prevăzute în reţete. Autorii precizează în prefaţa cărţii: "Se pune un accent deosebit pe modul în care se pregătesc, înainte de gătire, materiile prime şi auxiliare, în vederea obţinerii unor produse de bună calitate şi cu un consum specific de materiale scăzut". Cartea reprezintă, aşadar, un prim început de a pune la dispoziţia specialiştilor din industrie, laboratoare şi cercetare, un material documentar orientativ şi sugestiv, aşa cum spun autorii: "Un îndreptar în slujba dezvoltării acestei activităţi, în vederea impulsionării unor noi realizări în acest sector al industriei alimentare".
Până la capitolele de reţete, din paginile cărţii ne mai putem informa despre depozitarea, conservarea şi pregătirea materialelor prime şi auxiliare, cum ar fi făina, drojdia, grăsimile alimentare, ouăle, zahărul, glucoza, marmelada, extractul de malţ, pudra de cacao sau germenii de grâu. Pu