Bărbaţii care beau mult ceai sunt predispuşi riscului de a se îmbolnăvi de cancer de prostată. Aceasta este concluzia oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie, care au constatat că bărbaţii care beau peste şapte ceşti de ceai pe zi prezintă un risc cu 50% mai mare de a fi diagnosticaţi cu această afecţiune, spre deosebire de cei care beau zilnic doar trei ceşti de ceai sau mai puţin.
Pentru a ajunge la această concluzie, savanţii au monitorizat timp de 40 de ani peste 60.000 de bărbaţi, care la începutul cercetării erau perfect sănătoşi, notează Daily Mail.
Chiar dacă studii anterioare arătau că ceaiul este benefic sănătăţii, cercetătorii britanici doresc ca prin aceste constatări să tragă un semnal de alarmă, mai ales în rândul bărbaţilor care beau ceai în exces.
Doctorul Kashif Shafique, coordonatorul studiului, a vrut să studieze posibilele cauze ale cancerului la prostată, iar în 1970 a început sa analizeze şi influenţa teinei, o substanţă care abundă în ceai, asupra organismului. Datele obţinute în urma mopnitorizării au arătat că 6,4% dintre voluntarii implicaţi în cercetare care beau foarte mult ceai au dezvoltat, în ultimii 37 de ani, cancer la prostată.
Dr. Shafique a precizat că studiile anterioare nu au evidenţiat o legătură directă între consumul de ceai şi cancerul de prostată. „Nu ştim, încă, dacă ceaiul în sine este cel vinovat, ori dacă consumatorii de ceai au un stil de viaţă mai sănătos, trăiesc mai mult şi ajung la vârsta la care un diagnostic de cancer de prostată este comun", a declarat coordonatorul studiului.
Savantul a mai spus că bărbaţii care obişnuiesc să bea ceai consumă mai puţin alcool, sunt mai puţin expuşi riscului de a fi obezi, iar nivelul de colesterol este în limitele normale.
„Chiar şi cu aceste rezultate pozitive, studiul nostru a evidenţia, cu certitudine, că