Dacă masa românilor este caracterizată de abundenţă, există un ingredient care nu trebuie să lipsească din meniul de Crăciun: cumpătarea. Pentru a savura toate bucatele delicioase, trebuie să avem măsură în consumul de alimente şi băuturi. Ca să ne priască Sărbătorile, excesul n-are ce căuta la masa noastră.
Gospodinele s-au pregătit îndelung pentru ziua festivă şi nu le putem refuza atunci când ne îmbie cu preparatele la care au muncit zile în şir. De aceea, specialiştii ne învaţă mici trucuri de nutriţie pentru a gusta din toate felurile de mâncare, în aşa fel încât să nu ne pască o indigestie.
Înainte de a ne aşeza la masă, trebuie să facem puţin „loc“ în stomac. O plimbare scurtă în aer liber este ideală pentru a mai arde din calorii. Pentru constănţeni, remediul este foarte la îndemână: plimbarea pe malul mării. Nu mâncaţi dulciuri înainte de mesele principale, mai ales înainte de cea consistentă de Crăciun.
Preventiv, puteţi lua o pastilă care conţine supliment de enzime digestive, pentru a uşura procesul de asimilare a alimentelor. Când începe festinul este important să nu vă „aruncaţi“ asupra mâncării. Indiferent dacă aţi ţinut post sau nu, preparatele din carne, cu condimente din belşug şi „asezonate“ cu alcool, sunt un cocteil Molotov care se va detona în organism.
Alegeţi câte puţin din preparate, făcând mai degrabă un slalom printre platouri, cât să nu se supere gospodina. Nu mâncaţi cu poftă şi mestecaţi bine! Nu beţi alcool mai mult decât ştiţi că vă este limita! Consumaţi cu moderaţie, spre deloc, băuturile acidulate care, pe lângă faptul că sunt nerecomandate, sporesc senzaţia de balonare.
După masă este indicat să ne ridicăm şi să facem, din nou, puţină mişcare. Un sfert de oră este numai bun pentru a îndepărta disconfortul gastric care începe să se instaleze, după atâtea feluri de mâncare. Circulaţia sanguină este stimu