Întrebaţi în cadrul unui sondaj care este felul preferat de mâncare al familiilor lor, japonezii au răspuns că li se cere de cele mai multe ori să gătească legume amestecate în sos asortat.
Ardei graşi, mazăre, lăptuci, ceapă, roşii, ardei iuţi, salată, morcovi, spanac, muguri de bambus, sfeclă, rădăcini de lotus, ridichii, ciuperci, napi şi legume de apă sunt doar câteva dintre deliciile colorate pe care japonezii le includ cu plăcere în dieta lor. La fiecare masă sunt servite până la cinci feluri de mâncare diferite, şi niciunul nu găseşte ciudat să mănânce dimineaţa supă de legume sau frunze de salată. Legumele se gătesc în diferite feluri- fierte în sos, prăjite sau fripte ori în aburi, iar fiecare astfel de modalitate de preparare păstrează caracteristicile nutritive ale alimentelor.
Evită semipreparatele
Dieteticienii spun că ar fi culmea să credem că japonezii sunt perfecţi la capitolul alimentaţie. Şi lor le place carnea, de porc, de vită, de pui, mănâncă gras, le plac şi lor uneori “lucrurile occidentale”, aşa cum occidentalii apreciază bucătăria japoneză. Dar…Ceaiurile sunt aproape nelipsite de la orice masă, tofu, orezul în loc de pâine, soia în loc de sare, alge… Ei evită alimentele semipreparate, salamurile, pateurile şi alte ingrediente ambalate, bazându-se doar pe ingrediente proaspete. Supermarketurile japoneze chiar sunt considerate „palate ale alimentelor proaspete”.
Conform statisticilor, un japonez consumă cu până la 25% mai puţine calorii într-o zi, în comparaţie cu un american. Magia alimentaţiei de tip japonez stă în putinţa acesteia de a îmbina toate nutrientele necesare unei sănătăţi de invidiat cu alimente cu puţine calorii, totul prezentat într-o manieră delicioasă şi îmbietoare. Ciocolata, cartofii şi prăjiturile trebuie înlocuite cu alternative de genul: fructe, legume şi supe pe bază de paste. În Japonia, mâncarea es