Paine la pret de cozonac • De cateva zile, o parte dintre agentii economici ieseni au majorat pretul painii cu aproape 50 la suta • Producatorii din industria alimentara avertizeaza ca painea va continua sa se scumpeasca pana la sfarsitul anului
Unii dintre agentii economici din Iasi au demarat majorarea pretului la paine, de la 30 chiar si pana la 50 la suta. In cateva din magazinele alimentare de cartier, o paine a ajuns sa coste chiar si 15 mii lei (1.5 RON). Scumpirea painii este generata de seceta, de lipsa sistemelor de irigatii corespunzatoare si de scaderea interesului oamenilor fata de agricultura. Toate acestea au facut ca productia de grau sa fie mult sub asteptari, aproximativ jumatate din necesarul de panificatie. Mai mult, si aceasta cantitate redusa de grau, dar de o calitate superioara, a inceput sa fie exportata pentru preturi mai bune. Specialistii din domeniu apreciaza ca o solutie pentru prevenirea acestei majorari a pretului painii ar fi interventia statului, care ar trebui sa cumpere grau de pe piata, dupa eliminarea taxelor vamale, si sa il vanda ulterior producatorilor la pretul de achizitie. "Cu toate masurile pe care Uniunea Europeana le va lua privind eliminarea taxelor vamale, importatorii vor profita. Eliminarea taxelor vamale nu va avea efecte asupra pretului painii. Ar fi normal ca statul roman sa cumpere fara aceste taxe, sa depoziteze graul si sa il vanda la producator, cand va fi nevoie, la pretul de achizitie", a spus Dragos Frumosu, liderul Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA).
Noile valuri de scumpiri vin dupa ce pretul painii s-a majorat, in lunile august-septembrie, cu aproximativ 15-20 la suta. Pentru perioada urmatoare, patronatele si producatorii din industria alimentara sustin ca preturile alimentelor vor continua sa creasca ingrijorator. In acest ritm,