Impresia de vanilie din budinca "Grandiso pudding Vanilla" este dată de aroma sintetică şi de coloranţii chimici azotici E104 şi E110. Budinca "Grandiso pudding Vanilla" este o "cremă fină pentru desert cu gust de vanilie şi frişcă bătută" cu un profil nutriţional dezechilibrat. Acesta este dat de cantitatea mare de zaharuri atât cu absorbţie lentă, cât şi cu absorbţie rapidă.
Din această cauză, pancreasul endocrin are de suferit, fiind obligat să secrete o cantitate mare de insulină într-o perioadă scurtă, ne explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Persoanele care suferă de afecţiuni ale tractusului digestiv trebuie să acorde o atenţie deosebită consumului acestui produs, deoarece conţine substanţe care le pot agrava starea. Amidonul modificat, amidonul din grâu, caragenanul şi făina din seminţe de guar pot periclita sănătatea stomacului. Consumul ridicat de caragenan poate duce chiar la declanşarea cancerului. Efecte adverse au şi cei doi coloranţi: E104 şi E110, iar cei mai afectaţi sunt copiii. Galbenul de chinolină poate provoca alergii, astm, dermatite şi induce sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). Galbenul orange S este mult mai periculos, pentru că duce la apariţia congestiei nazale, a bronhoconstricţiei, a spasmelor vasculare şi la blocarea enzimelor digestive. Doza zilnică admisă pentru E104 este de 10 mg/kg corp, iar pentru E110 este de 2,5 mg/kg corp. Din cauza compoziţiei sale, budinca are o valoare energetică foarte ridicată, de care trebuie să ţină cont supraponderalii şi obezii.
Concluziile specialistuluiSpecialistul nostru ne spune, în urma analizei, că budinca nu este recomandată copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, alergicilor, astmaticilor, celor cu maladii cardiovasculare, hepatice, renale, dermatolog