Personalităţile din Transilvania nu cred că produsele tradiţionale afectează starea de sănătate a locuitorilor din această regiune a ţării Mâncarea grasă şi palinca determină o
Personalităţile din Transilvania nu cred că produsele tradiţionale afectează starea de sănătate a locuitorilor din această regiune a ţării
Mâncarea grasă şi palinca determină o predispoziţie la boli grave a ardelenilor, cred specialiştii. Personalităţile apără însă meniul tradiţional al ardeleanului.
Actorul Dorel Vişan spune că nu alimentele româneşti sunt cauza îmbolnăvirilor. "De vină sunt magazinele astea noi, unde vine scursură din asta europeană altoită", crede actorul. El are şi soluţia: "omul trebuie să mănânce din zona în care s-a născut".
Rapsodul Aurel Tămaş spune că magazinele au adus alimente provenind din animale "dopate", ca să crească în timp scurt. La ţară încă mai sunt ţărani care au un stil de viaţă sănătos, dar tot mai puţini, crede interpretul de muzică populară. "Eu mănânc zilnic slănină, beau ţuică şi vin de casă şi nu cumpăr carne din magazin. Prefer să tai singur un porc, un viţel sau un ied", ne-a spus Tămaş.
Taragotistul Dumitru Fărcaş militează şi el pentru alimentaţia apropiată de natură. "Păsărica, purcelul, zarzavatul din grădina omului sunt sănătate curată", spune acesta.
Valer Petrindean, primarul din Dăbâca, zonă renumită pentru palinca produsă, nu crede că aceasta ar crea probleme de sănătate. "Ţuica nu face rău. Mai rău fac băuturile colorate din comerţ", ne-a spus Petrindean.
Circumspecţie
Artistul Ioan Gyuri Pascu este de părere că nu doar alimentaţia provoacă îmbolnăvirea celor din Transilvania.
Aglomeraţia, alergarea prin centrul oraşelor şi supărarea provoacă şi ele probleme de sănătate, crede artistul. "Ar mai fi şi rântaşul, ăla gras şi greu", admite Gyuri Pascu. Psihologul şi public