În aşteptarea zăpezii, putem să parfumăm clipele cu aromă de portocală înnobilată cu cele mai puternice mirodenii, aduse de peste mări şi ţări.
Zilele de iarnă au un parfum cu totul special, cu note de scorţişoară, vanilie, cuişoare şi portocale. Sunt zile în care la pervaz sau în vase fragile de sticlă se aşază, unul lângă altul, globuleţe aurii de "pomme d'ambre". Preţioase decoraţiuni din fructe aromate, daruri de zăpadă pentru suflete-pereche. O podoabă numai bună de aşezat în brad, confecţionată uşor dintr-un fruct şi câteva mirodenii.
O portocală, o lămâie, o mandarină sau un măr. Fructe perfecte, încrustate cu gămălii de cuişoare, astfel încât seva puternic aromată să pătrundă în coajă. Se amestecă într-un vas câte o lingură de scorţişoară, nucşoară şi cuişoare măcinate foarte mărunt. Se mai pun şi bucăţele firave de rădăcină de iris sau, în locul ei, câteva picături de ulei de portocale sau de santal (pentru conservare).
Se aşează amestecul într-o pungă de hârtie sau de material textil, se adaugă fructul şi se amestecă bine, până când coaja se acoperă de un strat extrem de parfumat. Se lasă aşa trei-patru săptămâni, având grijă să se mai amestece din când în când. Când iese la lumină, fructul este uscat (lovindu-l uşor îl simţi văduvit de miez), mai mic, dar atât de parfumat încât ai crede că peste el au fost presărate cele mai rafinate uleiuri aromate. Se prinde cu o pănglicuţă de mătase, aşa cum ai lega un cadou, iar apoi delicatul "pomme d'ambre" îşi poate urma menirea. Veghează vise, leagă prietenii şi linişteşte sufletele. Luni întregi...
TALISMAN PARFUMAT
În Evul Mediu, "pomme d'ambre" era magic. Un pandantiv - talisman purtat de nobili, prins cu un lănţişor la brâu sau la încheietura măinii. Putea avea diverse forme, de la cea de nucă, măr, floare, melc până la cea de carte sau crucifix. Era lucr