Pe Ioan Thiana îl întâlneşti zilnic în zona pieţei agroalimentare din Cetate. Are un mic chioşc, are îţi sare repede în ochi din cauza reclamei„Ascuţim cuţite”. De aproape 20 de ani, bărbatul a devenit un amic al multora dintre albaiulieni, deoarece este nevoie de o lamă ascuţită în fiecare bucătărie. Îndeletnicirea albaiulianului Ioan Thiana nu a pornit în primă fază din pasiune, ci din necesitate.
„În tinereţe, am lucrat ca şi fierar-betonist. După revoluţie am avut foate multe probleme de sănătate. Am suferit o operaţie la coloană care nu îmi permite să fac efort. Aşa că pentru a putea supravieţui a trebuit să mă îndrept spre o altă meserie”, a spus Ioan Thiana.
A început cu încarcat brichete
La început, acesta a avut un chioşc unde încărca brichetele. „Aveam mai mulţi tineri pe care îi învăţam meserie, dar au plecat din ei, până am rămas din nou singur. Am încărcat brichete mulţi ani de zile. Şi acum mai fac acest lucru, dar doar pentru brichetele mai speciale, la care ţin clienţii”, îşi aminteşte cu nostalgie bărbatul.
Acesta şi-a dat seama repede că nu va putea supravieţui din încarcatul brichetelor deoarece pe piaţă au pătruns cele de unică folosinţă, aşa că s-a reorientat. „Mi-am cumpărat un polizor, am deprins singur tainele acestui meşteşug, şi curând se fac 20 de ani de când ascut cuţite. Meseria aceasta nu o să dispară niciodată”, a precizat acesta.
Prin mâinile sale trec zilnic cuţite, foarfeci, topoare şi chiar unelte unelte agricole. Răbdarea şi migala sunt caracteristicile cu care reuşeşte să-şi mulţumească clienţi.
A ascuţit şi cuţite de 200 de euro
„Ascut de toate, de la cuţite, până la sape ori topoare sau patine, orice are nevoie omul. Am ascuţit şi cuţite foarte bune, şi cuţite mai rele, tot ceea ce mi-au adus oamenii. Majoritatea îmi aduc cuţitele de bucătări