Zeci de mii de miei vor fi sacrificaţi în acest an în abatoare sau în centre autorizate temporar. În majoritatea judeţelor carnea de miel s-a scumpit faţă de anul trecut. Preţurile variază destul de mult de la un judeţ la altul: între 10-16 lei un kilogram pentru miel viu şi 20-34 de lei în magazine.
ALBA: Autorităţile sanitar-veterinare au autorizat temporar zece centre de sacrificare a mieilor pentru sărbătorile de Paşte.
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba, doctorul Vasile Bereş, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în această perioadă în judeţ sunt autorizate temporar zece centre de sacrificare a mieilor care vor fi monitorizate pe toată perioada sărbătorilor de către inspectorii sanitar-veterinari. Trei dintre centre, aflate în Ocna Mureş, Aiud şi Sebeş, au fost deschise începând din această săptămână pentru Paştele catolic, iar restul vor funcţiona doar de săptămâna viitoare. De asemenea, mieii pot fi sacrificaţi şi în patru abatoare autorizate aflate în localităţile Blandiana, Ighiu, Mesentea şi Blaj.
În Alba, mieii se vând în această perioadă cu preţuri care variază între 10 şi 15 lei kilogramul în cazul unui miel viu, preţurile fiind similare celor de anul trecut.
Anul trecut, în judeţul Alba au fost sacrificaţi în centrele de tăiere autorizate aproximativ 4.000 de miei, iar alte câteva mii au fost sacrificaţi în gospodăriile populaţiei.
ARAD: În acest an sunt autorizate temporar şase centre de sacrificare a mieilor, care vor funţiona doar până în 14 aprilie. În municipiul Arad, sacrificarea se poate face numai în Piaţa Obor, într-un spaţiu amenajat. Celelalte cinci puncte de sacrificare sunt la sediile unor firme din localităţile Buteni, Mâsca, Hălmagiu, Şiclău şi Macea. Doar pentru comercializarea cărnii de miel, DSVSA a mai autorizat temporar trei hale agroalimentare în muni