Britanicii aruncă anual o treime din fructele şi legumele cumpărate Costurile obişnuinţei de a arunca suplimentul de hrană se ridică la trei miliarde de lire sterline. Gordon Brown cere
Britanicii aruncă anual o treime din fructele şi legumele cumpărate
Costurile obişnuinţei de a arunca suplimentul de hrană se ridică la trei miliarde de lire sterline. Gordon Brown cere măsuri pentru limitarea fenomenului.
În timp ce criza preţurilor la alimente este în creştere şi multe ţări din lumea a treia se luptă cu flagelul foametei, în ţările dezvoltate se face risipă de mâncare. În Marea Britanie, de exemplu, acest fenomen a atins cote atât de înalte, încât se vorbeşte despre "un munte" de produse alimentare aruncate la coşul de gunoi.
Vina supermarketurilor
Într-un raport dat publicităţii de cabinetul prim-ministrului britanic Gordon Brown se arată că măsurile care trebuie luate pentru oprirea risipei de hrană sunt tot atât de stringente ca şi cele prevăzute pentru stoparea creşterii preţurilor la alimente.
În opinia specialiştilor, autori ai raportului, o vină importantă în generarea acestei risipe revine supermarketurilor, unde foarte multe legume şi fructe se vând la pachet, ceea ce îi determină pe oameni să cumpere cantităţi care nu corespund nevoilor lor reale de consum.
"Refuzul de a vinde cantităţi mai mici şi variabile de astfel de produse, care ar contribui la reducerea risipei de legume şi fructe, în fiecare gospodărie, este o vină a sistemului comercial practicat de supermarketuri", se arată în raport. Doar printr-o astfel de reglare a consumului se estimează realizarea unei economii de opt lire, săptămânal, pe familie.
Educaţie la nivel naţional
În Marea Britanie, 9% din bugetul lunar al unei familii este chetulit, în medie, pe mâncare, ceea ce reprezintă o scădere faţă de 1984, când, pentru cumpărarea