Recent, în oraşul neozeelandez Wellington a fost dat verdictul în cazul decesului Natashei Harris, în vârstă de 30 de ani şi care, potrivit partenerului său de viaţă, consuma câte opt litri de cola pe zi. Cazul Natashei Harris a făcut să izbucnească din nou, cu şi mai mare intensitate, vechea dezbatere cu privire la efectul fatal al băuturilor care conţin cofeină, notează publicaţia germană Der Spiegel, citata de Agerpres.
Potrivit informaţiilor prezentate în articol, o doză letală este considerată cea de circa 10 grame cofeină, în condiţiile în care o ceaşcă de cafea neagră conţine, în funcţie de concentraţie, circa 80 de mg de cofeină. În aceste condiţii, un bărbat adult şi sănătos poate ajunge la doza letală consumând între 10 şi 31 de litri de cafea.
De altfel, efectele negative sesizabile ale cofeinei se fac simţite începând de la a zecea parte a dozei letale: tahicardie, creşterea tensiunii arteriale, aritmie, probleme cu circulaţia sangvină. În afară de aceasta, potrivit Der Spiegel, într-un anumit moment organismul încearcă să scape în mod firesc de 'otravă', adică să o expulzeze cu ajutorul vărsăturilor.
Cu toate acestea, decese din cauza surplusului de cofeină au loc în mod regulat, chiar dacă destul de rar. În principal, acest lucru se întâmplă cu oameni care suferă de boli cronice şi care, de multe ori, ignoră acest lucru. Însă, în ultimii ani, cele mai multe cazuri de intoxicare cu cofeină, care au necesitat intervenţie medicală sau s-au soldat cu deces, au avut loc nu din cauza băuturilor care conţin cofeină, ci din cauza administrării de cofeină concentrată.
Astfel, în vara lui 2010, un britanic în vârstă de 23 de ani a murit pentru că, aflat în stare de ebrietate în timpul unei petreceri, a luat două linguriţe de pulbere de cofeină şi le-a înghiţit împreună cu o băutură energizantă. De asemenea, în noiembrie 2006, un elev d