Datorită suprasolicitărilor, fiecare dintre noi poate avea nevoie de o ceaşcă de cafea pentru a se energiza. Celor care nu au voie sau nu tolerează cafeaua, nutriţioniştii le recomandă băuturi preparate din legume şi din fructe, care energizează, dar au şi alte avantaje.
Minola, un tonic pentru orice vârstă
Minola, o băutură preparată din morcov, şi-a căpătat renumele de tonic pentru orice vârstă. Morcovul, ingredientul-vedetă al acestei băuturi, furnizează organismului necesarul de vitamina A pentru o zi întreagă, protejând plămânii şi contribuind la buna funcţionare a sistemului respirator.
Terapeuţii apreciază că datorită acestor substanţe antioxidante din compoziţia legumei: complexul de vitamine B, vitaminele C şi E, dar şi celorlalte ingrediente (mierea, lămâia şi scorţişoara), băutura este un excelent detoxifiant şi un furnizor de energie, putând să înlocuiască porţia zilnică de cafea.
Se recomandă persoanelor care suferă de boli ale arterelor, celor care depun eforturi intelectuale deosebite, convalescenţilor, astenicilor şi suferinzilor de boli gastrointestinale. Pentru o porţie de Minola, se folosesc următoarele ingrediente: 30 g miere, 150 ml suc de morcovi, o linguriţă suc de lămâie şi o jumătate de linguriţă de scorţişoară. Se prepară astfel: se amestecă sucul de morcovi obţinut prin stoarcerea unor morcovi suculenţi, de cea mai bună calitate, cu celelalte ingrediente, până când acestea se omogenizează. Se consumă una-două porţii pe zi.
Ceaiul Mate, o băutură energizantă
Ceaiul Mate, băutura naţională a Argentinei, care înlocuieşte cafeaua şi în alte ţări ale Americii Latine, este savurat şi de iubitorii de ceaiuri din ţara noastră. Băutura are efecte tonice şi energizante şi de aceea este apreciată de sportivi şi de persoanele care au o viaţă dinamică. Combinaţia de vitamine A, B1, C şi E cu minerale esenţiale, c