Consumul a mai mult de doua cani de cafea pe zi in timpul sarcinii creste riscul de a de a avorta sau de a naste copii cu o greutate sub cea normala. Este rezultatul unui studiu intreprins de cercetatorii de la universitatile Leeds si Leicester din Marea Britanie, citat de Daily Mail.
Pericolul unei morti premature sau al unei dezvoltari necorespunzatoare este mai ridicat in cazul nou-nascutilor subponderali.
Limita maxima admisa pentru siguranta fatului este de 200 mg de cafeina pe zi, adica 2 cani de cafea, 4 cesti de ceai, 5 cutii de cola, 3 bauturi energizante sau 5 batoane de ciocolata. Totusi, unele cafenele ofera o cantitate mai mare de cafeina in produsele comercializate. De exemplu, un café latte de la Starbucks contine 240 mg de cafeina, o singura ceasca depasind astfel limita zilnica.
Studiul a fost facut pe un esantion de 2500 de femei gravide, care au completat un chestionar referitor la consumul zilnic de cafea, cercetat dupa verificarea greutatii fatului. S-au luat in calcul si greutatea si fondul etnic al mamelor. Rezultatele cercetarilor, care vor fi publicate miercuri in Jurnalul Medical Britanic, indica faptul ca probabilitatea de naste copii cu o greutate sub cea normala creste in cazul femeilor care consuma mai mult de 200 mg de cafeina zilnic.
Potrivit cercetatorilor, o greutate redusa la nastere poate cauza aparitia hiperactivitatii si a unor probleme mintale. Iar oameni de stiinta americani, intr-un studiu anterior, au demonstrat ca un consum de mai mult de 200 mg de cafeina pe zi dubleaza riscul de pierdere a sarcinii.
Pat O’Brien, de la Colegiul Roial al Obstetricientilor si Ginecologilor, este de parere ca femile ar trebui sa se abtina de la consumul de cafeina in primele 12 saptamani de graviditate. Consumul a mai mult de doua cani de cafea pe zi in timpul sarcinii creste riscul de a