Produse tradiţionale, cum sunt caltaboşul, toba şi gogoşarii muraţi, vă pot feri de răceli. Conţin vitamine ce stimulează imunitatea
În sezonul rece, ne confrunăm cu deficit de vitamina D, care se sintetizează când ne expunem la soare, dar şi de vitamina C, din cauză că mâncăm mai puţine fructe şi legume. Aceste vitamine au însă un rol esenţial pentru imunitate, iar carenţele ne expun infecţiilor. Vă prezentăm un ghid al alimentelor indicate în acestă perioadă.
Înfofolirea vă privează de vitamina D
1. VITAMINA D sau „vitamina soarelui” nu este bună doar pentru fixarea calciului în oase, ci şi în combaterea infecţiilor respiratorii. O dovedeşte un experiment recent condus de profesorul Carlos Camargo de la Şcoala de Medicină Harvard, care a testat efectele vitaminei D pe circa 250 de copii. După o cură de câteva săptămâni, micuţii şi-au redus cu 50% riscurile de îmbolnăvire. Cea mai bună carne slabă: STRUȚUL și curcanul
Medicii spun însă că iarna, mai mult ca în oricare alt anotimp, nu asimilăm o cantitate suficientă de vitamina D. „Vitamina D se fabrică în piele sub acţiunea soarelui, aşa că este foarte indicat să vă expuneţi cel puţin faţa şi mâinile razelor în zilele de iarnă mai însorite.
Dacă facem asta de 2-3 ori pe săptămână, e perfect. Surse alimentare sunt lactatele, untul, chiar şi margarina, peştele, dar şi produsele tradiţionale cu viscerecaltaboş, leber, tobă. Contrar opiniei populare, nu prea se găseşte vitamina D în carne”, spune nutriţionistul Corina Zugravu. Copiii primesc obligatoriu suplimente cu vitamina D, în lunile cu „r”, până la vârsta de 6 ani, pentru combaterea rahitismului. UE ne spune că ENERGIZANTELE sunt mai sănătoase ca BROCCOLI și MIEREA
2. VITAMINA C este cea mai bună armă împotriva răcelilor, întrucât favorizează producţia de imunoglobuline, substanţe implicate în producerea anticorpilor. Şi cu aportul de