După un post atât de lung, masa de Paşte are obiceiul de a fi un festin în toată regula. Mâncarea multă, stropită cu alcool din belşug, pare să fie reţeta preferată a românilor în ultimii ani. Urmează problemele specifice: balonări, dureri abdominale provocate de gastrite şi ulcere gastrice, crize de pancreatită, toxiinfecţii alimentare şi lista continuă.
Medicii de familie încearcă în fiecare an să le amintească pacienţilor să nu exagereze cu consumul de băuturi alcoolice şi mâncăruri grase. Din păcate, sfatul lor nu ajunge întotdeauna la urechile pacienţilor, dovadă fiind numărul mare de apeluri la serviciul de ambulanţă. De multe ori, pacienţii se pot trata acasă, cu ajutorul unor leacuri băbeşti, dacă nu dispun de medicamente. „Chiar şi persoanele sănătoase pot lua preventiv înainte de masă o tabletă dintr-un medicament prochinetic, având rolul de a urgenta evacuarea stomacului şi a împiedica refluxul gastroesofagian. Nu e rău nici dacă se ia o tabletă dintr-un antiacid după masă”, explică medicul de familie braşovean dr. Daniela Precupescu.
Balonarea
Balonarea este una dintre problemele care dă bătăi de cap tuturor, mai ales în această perioadă. Balonarea se datorează acumulării de gaze în stomac şi poate fi cauzată de diverşi factori. În condiţiile în care nu există o afecţiune preexistentă care să determine balonarea, aceasta poate surveni în urma consumului de bături carbogazoase sau din cauua ingerării unei cantităţi de aer în timpul mesei. Alimentele ca varza, ceapa, fasolea boabe trebuie evitate, pentru că au ca efect acest disconfort. Medicina naturistă recomandă ca tratament ceaiul de mentă sau fenel şi consumul de usturoi şi leurdă. De asemenea, specialiştii susţin că o plimbare uşoară după masă îmbunătăţeşte activitatea digestivă. Literă de lege rămân însă alimentele bogate în fibre, ca fructele şi legumele, ele fiind cele ca