Zeci de tone de sarmale preparate la Gheorgheni, in singura fabrica de profil din tara, ajung pe mesele romanilor, inclusiv ale celor stabiliti in Suedia, Spania, Franta, dar in special in Ungaria, unde s-au cerut, pentru acest sezon, 16 tone. Traditionalele sarmale i-au cucerit insa si pe straini, scrie Mediafax. La fabrica din Gheorgheni, judetul Harghita, productia de sarmale este o activitate sezoniera, care incepe in octombrie si se termina la sfarsitul lunii ianuarie, aceste produse traditionale fiind vandute cel mai bine in perioada sarbatorilor de iarna.
“Producem zilnic in jur de 5.000 de sarmale, care nu numai in Romania sunt transportate, avem comenzi in Franta, Spania, in Suedia si cele mai multe in Ungaria. Pentru strainatate lucram pe baza de contracte ferme, iar cantitatile solicitate ne sunt comunicate din timp. De exemplu, anul acesta cumparatorii ne-au trimis comunicarile inca din luna august”, explica patronul fabricii de sarmale din Gheorgheni, Bajko Laszlo.
El spune ca, in acest sezon, din Ungaria are solicitari pentru 16 tone de sarmale, in Spania vor ajunge cinci tone, in Franta patru tone, iar in Suedia o tona, la aceste cantitati adaugandu-se necesarul pietei interne.
Sarmalele, pregatite de gospodine alese cu grija, din ingrediente verificate
Fabrica de sarmale a fost deschisa la inceputul lunii decembrie 2010. Bajko Laszlo a cumparat un grajd, l-a transformat complet, compartimentandu-l in incaperi imbracate in gresie si faianta, l-a dotat cu instalatii de ultima generatie si a angajat, pentru inceput, patru persoane. in prezent, numarul angajatilor a crescut la zece.
La fabrica de sarmale, ziua de munca incepe la ora 7.00 si se incheie in jurul orei 22.00. Aici, cate patru femei lucreaza in doua schimburi si toate sunt gospodine alese cu grija: sa fie indemanatice, experimentate si harnice.
In salile unde se p