Scăderea consumului de vin de calitate, concurenţa neloială şi lipsa personalului calificat sunt numai câteva dintre problemele cu care se confruntă întreprinzătorii din sectorul viti-vinicol din Oltenia, care s-au întâlnit ieri, la Craiova, la o conferinţă organizată de Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV).
Cu toate că Regiunea Oltenia este o zonă prielnică obţinerii de vinuri de calitate superioară, afacerile în acest domeniu nu sunt înfloritoare. În plus, cei din domeniu se confruntă cu o serie de probleme. „Una dintre problemele principale din acest sector este scăderea consumului, care nu este cauzată numai de criză, ci şi de concurenţa neloială (băuturi de calitate scăzută, la preţuri foarte mici), care trebuie eliminată“, a declarat Constantin Băducă, profesor la Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii din Craiova, la Conferinţa Regională organizată ieri, în Bănie, de către Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), în cadrul proiectului „Consolidarea patronatului şi dezvoltarea capacităţii acestuia de a participa la procesul decizional“ cofinanţat prin Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU).
Vinul contrafăcut, un rău mai mare decât criza
Astfel, cel mai mare ajutor de stat nu se rezumă la subvenţii, ci la reglementarea acestui domeniu, mai ales că în comerţ există o serie de produse care se comercializează ca vin, dar care nu au nici o legătură cu licoarea lui Bachus. „Unele persoane, din dorinţa de a bea un pahar de vin, cumpără produse de calitate îndoielnică (băuturile aromatizate sau răcoritoare cu gust de vin). Este o problemă de sănătate publică şi statul trebuie să se hotărască odată să scape societatea de acest rău“, a atras atenţia Constantin Băducă. Acesta a explicat că alt element extrem de important este ca producătorii să se adapteze la cerinţele pi