Ceaiul fierbinte poate sa contribuie la aparitia cancerului esofagian, potrivit unui studiu realizat intr-o regiune din nordul Iranului, unde se bea mult ceai negru, iar rata imbolnavirilor cu diverse forme de cancer la esofag este una din cele mai ridicate din lume.
Cancerul la esofag, a carui forma comuna se numeste carcinom scuamocelular, face peste 500.000 de victime in fiecare an, la nivel mondial, au anuntat autorii acestui studiu publicat in revista British Medical Journal, consultata de Mediafax.
In Europa si in America de Nord, maladia este provocata, in principal, de fumat si consumul de alcool, afectand mai mult barbatii decat femeile. Mai multe studii anterioare au sustinut teoria potrivit careia bauturile consumate la temperaturi ridicate reprezinta un factor de risc.
Cercetatorii de la Universitatea din Teheran au investigat cu atentie provincia Golestan, din nordul Iranului, deoarece ea prezinta una dintre cele mai ridicate rate de imbolnavire din lume. Cu toate acestea, locuitorii din aceasta provincie fumeaza foarte putin si consuma putin alcool, insa femeile sunt la fel de afectate ca si barbatii. In schimb, in aceasta provincie se bea foarte mult ceai.
Cercetatorii au comparat obiceiurile de consum ale 300 de persoane suferind de carcinom scuamocelular cu cele ale 571 de persoane sanatoase, din aceeasi regiune. 97% dintre participantii la studiu consumau cu regularitate ceai negru, in medie, peste un litru pe zi.
39% dintre participanti consumau ceaiul la o temperatura de sub 60 de grade Celsius, 39% - la temperaturi de 60-64 de grade Celsius, iar 22% - la peste 65 de grade Celsius.
Potrivit rezultatelor acestui studiu, servirea ceaiului la temperaturi ridicate (65-69 de grade Celsius) dubleaza riscul de aparitie a cancerului esofagian, iar consumul ceaiului fierbinte (la peste 70 de