Este probabil unul dintre acele preparate care sunt în măsură să contribuie la identificarea unei comunităţi prin simpla rostire a denumirii sale: “bocconotto” (am putea traduce acest cuvânt prin “delicatesă”) este un desert specific pentru o arie restrânsă.
Este probabil unul dintre acele preparate care sunt în măsură să contribuie la identificarea unei comunităţi prin simpla rostire a denumirii sale: “bocconotto” (am putea traduce acest cuvânt prin “delicatesă”) este un desert specific pentru o arie restrânsă. Practic, “bocconotto” se pregăteşte numai în Castelfrentano (provincia Chieti, regiunea Abruzzo), iar cu unele variante o întâlnim şi în comunele limitrofe – Casoli, Lanciano, San’Eusanio del Sangro. Ce are specific acest preparat? Este o tartletă, de formă tronconică, umplută cu o “farsă” consistentă, compactă, obţinută din ciocolată (uneori şi cu marmeladă), scorţişoară şi migdale măcinate, acoperită cu o foaie de aluat şi dată la cuptor. Se serveşte pudrată cu zahăr aromat cu vanilie.
O reţetă tradiţională
“Torrone tenero al cioccolato” e un alt “dolce” tipic, de această dată, pentru provincia Aquila. Este, de fapt, o ciocolată cu nuga şi bucăţi mari de nucă. După tradiţie, această reţetă a fost creată cu secole în urmă în casa faimoasei familii aquilene Nurzia, care a păstrat cu stricteţe secretul preparării până în perioada interbelică. “Părintele” reţetei iniţiale a fost Francesco Saverio Nurzia, un patiser priceput, renumit pentru dulciurile sale. A fost îmbogăţită de fiul său Ulisse, care, fascinat de caracteristicile pudrei de cacao, include acest ingredient în reţeta originală. Prin anii ’20-’30, celebrele “torrone” pătrund în toate casele şi se poate spune că de atunci nici o sărbătoare importantă nu se face fără acest “dolce tipico” pe masă. Pentru a-l prepara, se amestecă uşor