Elena Cleţiu, în vârstă de 50 de ani, şi-a dedicat o bună parte din viaţă pentru a găti persoanelor nevoiaşe. Este cel mai vechi angajat al cantinei sociale din Alba Iulia, petrecându-şi mai bine de 20 de ani în compania unor oameni deosebiţi. De peste 13 ani, „condimentează” mâncarea pentru cei săraci cu multă dragoste şi pasiune. Povestea Lenuţei, după cum îi spun prietenii, începe acum mulţi ani, când a descoperit lumea mirifică ce se ascundea în bucătăria mamei sale, de la care a şi moştenit pasiunea pentru gătit. „Încă din copilărie o ajutam pe mama în bucătărie. Îmi plăcea mirosul bucatelor, dar şi să mă ocup de pregătirea lor”, a spus Elena Cleţiu.
Cu trecerea timpului, a început să experimenteze tot felul de reţete, care de care mai complicate şi mai speciale. „Cum aflam o reţetă nouă, o încercam, chiar dacă nu îmi ieşea din prima. A doua oară, cu siguranţă, mancarea era foarte gustoasă”, a rememorat, cu nostalgie, Lenuţa.
De la uzina mecanică la bucătărie
Elena Cleţiu nu s-a regăsit de la început în meseria de bucătar. În perioada comunismului a lucrat la o uzină mecanică, dar în timp şi-a dat seama că acest mediu îi afectează sănătatea. „La început nu mi-am dat seama că e o meserie mai mult pentru bărbaţi decât pentru femei. Lucram ca miezuitor într-un colectiv de 30 de fete. La început mi-a plăcut, erau condiţii bune”, a mai afirmat bucătăreasa. Elena Cleţiu a renunţat, însă, la locul de muncă din uzină din cauza prafului. „Mi-am dat seama că nu-mi face bine la sănătate şi am decis să îmi aleg o altă meserie”, a precizat aceasta.
A aflat întâmplător de un post liber la cantina de ajutor social. „Am avut norocul de a mă afla printre oameni minunaţi. Lucrez aici de aproape 20 de ani, iar de mai bine de 13 ani gătesc pentru cei săraci”, a completat Elena.
Adoră mâncarea tradiţională
Îna