Stroud e un orasel din sud-vestul Marii Britanii, cu populatie cam cat are Lugojul. Micul oras adaposteste una dintre cele mai importante si laudate ferme colective din Marea Britanie, care furnizeaza legume proaspete, cultivate organic, si produse din carne unei parti importante a locuitorilor.
Stroud Community Agriculture e o initiativa nascuta in 2001 de o mana de localnici care doreau sa aiba parte de legume de calitate, produse local. La un an dupa prima intalnire a grupului de initiativa, cooperativa agricola era deja pusa pe picioare. La inceput, un singur fermier, angajat de cooperativa, se ocupa de cultivarea legumelor intr-o gradina intinsa pe jumatate de hectar, intr-un sat din vecinatatea orasului. Atat de mare era dorinta localnicilor de a se asocia ca fermierul a fost platit dinainte sa duca la bun sfarsit prima recolta. Pariul a fost insa castigat. Zece ani mai tarziu, cooperativa detine aproape 20 de hectare de pamant si furnizeaza legume, fructe si carne proaspete celor peste 200 de familii care fac parte din asociatie.
Cooperativa e de fapt o ascociatie non-profit, in care fiecare asociat are un singur vot in adunari, iar deciziile se iau, de regula, prin consens. Membri pun bani la comun pentru chiria terenurilor agricole si pentru plata celor trei fermieri angajati full-time, carora le ofera salarii decente pentru standardele britanice. Fermierii angajati sunt si ei membri ai adunarii generale si au drept de vot in toate problemele discutate, cu exceptia deciziilor asupra salariilor. Cu alte cuvinte, angajatii sunt si asociati, ceea ce le contureaza un interes direct fata de bunul mers al fermei.
Recolta este distribuita in mod egal membrilor cooperativei, iar surplusul, daca exista, se vinde pe pietele locale. Asadar, cooperativa nu serveste doar membrilor ei, ci intregului oras. Mai mult, in afara aspectelor ce ti