Mersul la restaurant ar putea deveni un test pentru dusmanii tehnologiei de ultima ora. In schimb, pasionatii de tehnologie ar putea deveni si gourmet cu atatea posibilitati la indemana. Nu e ca in Ratatouille, desenul animat, e si mai si.
Combinatia gastronomie-tehnologie nu pare foarte apetisanta, dar, daca totul e gandit pentru a usura degustarile, de ce nu? In Spania se pot consulta liste electronice de vin, la Asahi exista barmani automati, iar la Yo! Sushi consolele de jocuri si mancarea vin pe banda rulanta.
Inamo, un restaurant din Soho, Londra, creat de cativa absolventi de Oxford, lasa clientii cu gura cascata, si asta inainte de a vedea felurile de mancare. Mesele sunt, de fapt, ecrane pe care se proiecteaza meniul cu imaginea felurilor de mancare si denumirea lor. Clientul isi poate comanda mancarea direct de pe masa, poate juca jocuri pe computer sau chema un taxi. Chelnerii nu au fost eliminati, dar indeplinesc doar rol de purtatori de farfurii. Asta daca nu ii fura si pe ei peisajul demn de un SF: deasupra meselor se afla un fel de gogoase albe care mascheaza proiectoarele, iar din loc in loc rasar fluturi virtuali, evantaie, flori sau preview-uri ale felurilor de mancare.
Si ecranele din bucataria La Tour d'Argent din Paris (restaurant prestigios, vechi de aproape 5 secole) arata in timp real imagini din sala. Scopul e ca echipa de bucatari sa observe clientii si sa isi adapteze ritmul. Si la Botanic Bistro de langa Liverpool sunt camere de luat vederi, dar in bucatarie, iar ecranele sunt in sala, pentru clientii care vor sa vada cum li se pregateste masa.
Iar Barrafina (Londra) a instalat o camera pentru cei care vor sa verifice in avans, online, cat de plin e localul.
Cele mai "rudimentare" tehnologii folosite acum par a fi benzile rulante, dar restaurantele care le folosesc sunt foarte populare. De pilda, Kaiten