Dacă ai stări de oboseală chiar şi după un somn prelungit, ții regim, dar nu reuşeşti să slăbeşti ori te chinuie migrenele şi stările de greață după ce mănânci, nu da vina doar pe stres. Specialiştii în nutriție şi boli metabolice susțin că toate aceste probleme pot fi cauzate de intoleranța la unul sau la mai multe dintre alimentele pe care le consumi. Dacă ai stări de oboseală chiar şi după un somn prelungit, ții regim, dar nu reuşeşti să slăbeşti ori te chinuie migrenele şi stările de greață după ce mănânci, nu da vina doar pe stres. Specialiştii în nutriție şi boli metabolice susțin că toate aceste probleme pot fi cauzate de intoleranța la unul sau la mai multe dintre alimentele pe care le consumi.
Potrivit medicilor, noțiunea de intoleranță alimentară reprezintă o reacție adversă a organismului la anumite alimente şi poate apărea, sub diverse forme, la câteva ore sau chiar zile după consumarea lor. Iar oboseala şi apatia pe tot parcursul zilei, lipsa rezultatelor în curele de slăbire, durerile de cap, senzațiile de greață sau pielea excesiv de sensibilă sunt doar câteva dintre simptome. “Pentru că simptomele intoleranței apar cu întârziere, e dificil de depistat ce aliment sau alimente au determinat-o, fără analize amănunțite”, a explicat prof. dr. Dan-Mircea Cheța, de la Institutul de Diabet, Nutriție şi Boli Metabolice “Prof. Dr. N. Paulescu”.
Eliminarea, pe rând, din meniu a componentelor “suspecte” de declanşarea intoleranței este cea mai simplă metodă de depistare a alimentelor care îți fac rău, potrivit prof. dr. Ciprian Constantin, de la Spitalul Clinic de Urgență Militar Central “Carol Davila”. Excluderea lor din meniu nu vindecă însă intoleranța. Simptomele vor reapărea de câte ori vei consuma acele alimente.
Cine e mai expus
Cele mai afectate sunt persoanele care suferă de:
• boli ale sistemului digestiv - sindrom de colon irit