Sticle de bere / Foto: ABR
Berea este una din cele mai vechi si mai populare bauturi, cu un grad mic de alcoolizare si care, datorita gustului placut si efectului racoritor a ajuns sa faca parte din dieta zilnica a unora dintre noi. Consumata cu moderatie (un pahar pe zi), berea poate avea si un efect benefic asupra sanatatii.
Pana a ajunge la secretele artei degustarii si servirii berii, este foarte important de retinut ca berea este naturala, prin ingredientele pe care le contine si este o sursa de minerale, vitamine, fibre si substante antioxidante. Continutul de minerale – potasiu, magneziu, fosfor, calciu, sodiu, seleniu, fier, zinc – poate acoperi o buna parte din necesarul zilnic.
Mai mult decat atat, ingredientele folosite in fabricarea berii, cum ar fi orzul, hameiul, apa si drojdia sunt naturale:. „De aproape 30 de ani, de cand am devenit degustator de bere, spun urmatorul lucru: berea este mai mult decat o bautura populara, asa cum ar putea crede consumatorii din intreaga lume. Este o bautura naturala, sanatoasa, racoritoare, gustoasa, pe care o puteti savura alaturi de orice fel de mancare”, a declarat dl. Ben Vinken, celebru degustator de bere, in prefata lucrarii „Berea. Traditie si modernitate”.
Pe langa spectacolul gustului, servirea si degustarea berii reprezinta o arta complexa cu o traditie impresionanta ce s-a cladit de-a lungul timpului prin talentul maestrilor berari.
Servirea berii incepe cu descoperirea temperaturii optime de savurare, care trebuie sa fie undeva intre 6 si 13 grade Celsius. Aceasta temperatura difera, in functie de tipul de bere, cele mai slab alcoolizate pot fi consumate mai reci, avand cu 2-3 grade mai putin fata de temperatura medie, iar cele mai puternic alcoolizate la o temperatura de 8-13 grade Celsius.
Regulile generale de degustare incep cu al