Caiet de retete Ion Lumanare e mandru de femeia lui si de bucatele pe care le gateste. Cand i-am trecut pragul casei, ea - mama Lina, adica - tocmai deschidea usita cuptorului in care se coceau painile. Paini mai mici, de le zicea "picioi". Puse laolalta intr-o cratita mare, rotunda si mai naltuta. "Luati si âmnevoastra din paine si gustati-o", ne zice nea Ion. "Sa vedeti ce paine buna faceâ¦" Rupem cate un coltuc si, asa, fierbinte, il ducem la gura. E frageda si gustoasa. Lasam insa pe mai tarziu reteta de "picioi" si o rugam sa ne dezvaluie tainele bucatelor de la Hotarele de Giurgiu. "Nu-s cine stie ce, daâ vi le-oi spune. Sunt asa cum le-am invatat si eu de la mama, de la soacra mea. La noi aici, in campie, se fac in special ciorbe si tocane, cu legume multe." Vazand solariile si gradinile gospodarilor din sat, nici nu gandim ca s-ar putea gati fara legume, tocmai aici. Ca regula de baza, fie ca este vorba despre ciorbe, tocane ori garnituri pentru friptura, aflam ca legumele se prajesc in ulei. "La noi e multa munca si nu avem timp sa bibilim mancarea. Totul se prajeste. Si ardeii pentru salata, tot prajiti ii facem, si nu copti pe tablaâ¦" Cantitatile sunt asa, ca pentru doi oameni. "Fac mancare pentru patru persoane cand imi vin copiii acasa" - copiii, adica fata si ginerele. "Acum doi ani abia ce le-am facut nunta. Doua nunti: una la Bucuresti si a doua zi la noi in sat, cum stim din batrani."
Dar sa lasam povestea nuntii deoparte si sa vedem cum se gateste la Hotarele, in casa la mama Lina.
SARAMURA DE VARA
Saramura de vara, ca la Hotarele. Mama Lina ne invata: "Eu pun la un litru de apa o lingura cu sare si una cu otet. Pun si cativa catei de usturoi si boabe de piper, ca sa-i dea gust. Se pune si marar, floare, tot asa, pentru gust. Noi asa facem, si cu putin otet. Saramura asta e buna pentru vara si pentru toate anot