În ciuda gustului, alimentele amare nu ar trebui să lipsească din dietă. Ele sunt surse importante de nutrienţi şi, în plus, au proprietăţi terapeutice care le recomandă ca adjuvant în unele afecţiuni.
Rucola combate anemia
În ultimii ani, în supermarketuri se găseşte un tip special de verdeaţă pentru salată, care poartă numele de rucola. Deşi mai puţin cunoscută la noi, acest sortiment de verdeaţă ar trebui să se regăsească în dieta zilnică, deoarece s-a dovedit că are proprietăţi antioxidante şi detoxifiante. De asemenea, s-a constatat că rucola conţine cantităţi importante de vitamine (A şi C) şi de fier, ajutând în combaterea anemiei. Mai mult, consumată de cel puţin trei ori pe săptămână, rucola reglează nivelul colesterolului, previne producerea accidentelor vasculare şi îmbunătăţeşte imunitatea.
Grepfrutul reglează funcţiile hepatice
Cu gust acrişor-amărui, grepfrutul poate fi consumat pe tot parcursul anului. Un motiv pentru a-l introduce în dietă este şi lista lungă de beneficii pentru sănătate. În primul rând, grepfrutul este recunoscut pentru proprietăţile anticolesterolemiante, prin reglarea activităţii bilei şi ficatului. Astfel, persoanele care au probleme la capitolul colesterol „rău" sau trigliceride ar trebuie să consume zilnic câte un grepfrut roşu, timp de 30 de zile. În al doilea rând, acest fruct conţine o serie de substanţe care au efect antitumoral, printre care şi licopenul, un antioxidant indispensabil bunei funcţionări a organismului. Singura precauţie în ceea ce priveşte consumarea grepfrutului este legată de asocierea cu medicamentele. Mai exact, absorbţia intestinală a unor medicamente este reglată de o enzimă care interacţionează cu unele substanţe din fruct.
Andivele, aliatele oaselor puternice
O salată de andive ne asigură doza zilnică recomandată de magneziu. În plus, andivele conţin cantităţi