Aşa cum românilor nu le lipseşte niciodată borşul sau supa de pe masă, coreenii însoţesc fiecare fel de mâncare cu un bol de orez.
Sub vălul primelor brume, toamna ar putea să ne pară puţin prietenoasă dacă cineva nu ne-ar oferi o... cană cu ceai. Ce-aţi zice de un ceai coreean, cu ginseng, de un galben intens, solar (ca şi cum chiar astrul zilei s-ar fi îmbăiat în apa fierbinte) şi o aromă puternică, ameţitoare. Ai spune că toate condimentele Asiei „înoată" liniştite în cana ta cu ceai... După numai o sorbitură, ginsengul - planta vieţii - te revigorează şi toamna cu brumele şi palele ei de vânt devine, neverosimil, amintirea căldurii focului care strânge familia în jurul lui. Un sentiment puternic de „acasă"! Cu asta asociază fiecare cană de ceai un coreean.
Am aflat lucrurile acestea în urmă cu un an când, abia sosit la post, în Bucureşti, Excelenţa Sa dl Lee Kwang Jae, ambasadorul Coreii de Sud la noi în ţară, ne-a invitat la primul festival gastronomic coreean în Capitală. La 13 octombrie, la Clubul Diplomatic, cu ocazia sărbătoririi a 20 de ani de relaţii diplomatice între Republica Coreea şi România, gusturile extremului oriental vor invada din nou Bucureştiul, provocându-ne să ne bucurăm de o experienţă gastronomică unică şi captivantă.
Până la festivalul gastronomic, să trecem în revistă măcar câteva dintre preparate, reamintindu-vă că probabil în nici o altă gastronomie a lumii nu vom găsi potenţate mai bine ca la coreeni proprietăţile nutritive şi cele curative ale preparatelor. Spre exemplu, supa de Ha Ghim Ja este o „zamă" de culoare neagră, foarte bună pentru sănătate. Aceasta conţine „anthocuanin", care neutralizează oxigenul activ. Are un rol excelent în combaterea cancerului şi prevenirea problemelor cardiace.
Crevetele din salata de... crevete conţin mult calciu, iar legumele folosite sunt bogate