Pentru că mulţi dintre noi sunt în vacanţă acum, iar poveştile depănate alături de prieteni sunt mai savuroase cu un pahar de vin în faţă, vă oferim un interviu cu somelierul Mircea Niculescu, el însuşi „un povestitor al vinului" care ne-a împărtăşit câte ceva despre această licoare magică.
Despre ce înseamnă un somelier, cam ce ar trebuie să ştim pentru a ne cumpăra vinuri al căror preţ rezonează cu calitatea, caracteristici ale unor vinuri şi modul în care le consumăm şi le asociem felurilor de mâncare servite la masă aflăm de la Mircea Niculescu.
Care sunt atribuţiile unui sommelier?
Mircea Nedelcu: Un somelier are atribuţii diverse şi depind mult de locul în care îşi desfăşoară activitatea. Cel mai adesea, putem întâlni un somelier în restaurant, unde întocmeşte meniul de vinuri, realizează asocierile între preparatele culinare şi vin, este responsabil de stocurile de vinuri şi păstrarea licorii în cele mai bune condiţii. Nu în ultimul rând, somelierul este „povestitorul vinului", îi ştie istoria şi este implicat direct în vânzarea lui. În afară de restaurant, putem întâlni somelieri pentru linii aeriene, precum şi în magazinele ce comercializează vin şi în companiile care produc această licoare.
Vorbiţi-ne puţin despre vinurile albe şi la ce mâncăruri sunt ele recomandate, acelaşi lucru despre cele roşii şi despre cele rose. Detaliaţi-ne vorbind despre vinuri de început de masă, de friptură, de desert.
M.N.: Suntem cu toţii obişnuiţi cu regula de aur: peşte cu vin alb, iar carnea de porc sau vită cu vin roşu. Regulile de asociere însă sunt mult mai complexe. Nu doar culoarea ne sugerează o asociere, ci şi vârsta vinului, cât timp a stat la baric şi apoi la sticlă. De exemplu, ALIRA Merlot 2009 este foarte corpolent pentru un vin nou şi are note condimentate, care îl fac foarte potrivit cu preparate din carne de vită şi berbecuţ. @N_