Florin Călinescu, Victor Rebengiuc şi Mădălin Voicu sunt cumpărători fideli de bragă, susţin patronii micii fabrici. Mălaiul, făina intermediară, apa şi mierea sunt ingredientele de bază pentru a obţine braga. Însă secretul adevăratului gust îl mai deţin azi doi gălăţeni.
Gheorghe Zmeu şi Gabriel Pauliuc se cunosc de-o viaţă şi ţin cu greu o mică afacere, unicat în România: producerea şi vânzare băuturii sultanilor - braga. Zmeu, decanul echipei, are 72 de ani şi a făcut braga favorită a liderului comunist Gheorghiu Dej. Pauliuc, la cei 43 de ani ai lui, este „aripa tânără" a afacerii.
După cum declară cei doi mici întreprinzători, acest gen de afacere nu asigură venituri constante pe tot parcursul anului. „În general, producem bragă începând din luna mai şi până în octombrie. În restul anului, suntem nevoiţi să întrerupem producţia", spune Gheorghe Zmeu. Reţeta lor este cea originală, moştenită de la bragagiii turci care umpleau oraşele Galaţi şi Brăila până la Al Doilea Război Mondial.
Cum se face braga
Producerea unei „şarje" durează între şase şi opt ore, în funcţie de cantitatea comandată. Nu se produce mai mult deoarece braga are un termen de garanţie foarte scurt. „De la fabricare şi până la consumare nu trebuie să treacă mai mult de 48 de ore. Acest produs nu poate fi îmbuteliat şi de aceea vânzătorii de bragă trebuie să aibă dozator. Braga e bună doar proaspătă şi rece", susţine Gabriel Pauliuc.
De la cei doi patroni am aflat câteva dintre secretele preparării brăgii de calitate. „Cel mai mult contează cazanul de fierbere şi îndemânarea bragagiului, care face amestecul din mălai şi făină intermediară. După ce se lasă la răcit o zi, compoziţia se strecoară şi apoi este amestecată cu apă şi zahăr sau cu miere de albine", mai spune Pauliuc. SC Comalina SRL din Galaţi, firma celor doi, este singurul producător de bragă din România cu