La competiţie au participat patru echipe din patru localităţi diferite
Concursul a reunit specialişti din localităţile Moşniţa Nouă, Moşniţa Veche, Urseni şi Albina.
Măcelarii s-au trezit dis de dimineaţă, şi-au ascuţit cuţitele pentru concursul de tăiat porcul şi au început prepararea mâncărurilor tradiţionale. Concursul a fost organizat de Primăria Moşniţa. Pentru eveniment au fost sacrificaţi doi porci, fiecărei echipe revenindu-i o jumătate. Porcii au fost „tăiaţi” după reguli europene, adică prin asomare. Măcelarul european a fost chiar viceprimarul localităţii, Gheorghe Kadar.
„Mi-am cumpărat asomatorul din Germania. E foarte practic, iar animalul nu suferă deloc”, a spus viceprimarul. Asomatorul costă între 100 şi 150 de euro. „E o capsă goală, fără glonţ şi iasă o tijă de aproximativ 12 centimetri care loveşte porcul în cap şi pică jos pe loc”, a mai spus Gheorghe Kadar.
Cârnaţi pentru Ducu Bertzi
După sacrificare, porcii au fost pârliţi în foc de paie, ca să aibă gust, iar apoi fiecare echipă a trecut la tranşarea porcului. Bătălia cea mare s-a dat însă pe prepararea produselor tradiţionale. În Moşniţa Veche va avea loc mâine seară şi un concert de colinde cu Ducu Bertzi. Înaintea recitalului, publicul va primi câte o farfurie cu
produse realizate la concursul de astăzi. „Fiecare participant a făcut cartaboş, tobă, sângerete, pateu, muşchiuleţ umplut şi cârnaţi”, a spus primarul localităţii, Ioan Sorincău. Tot mâine, juriul va fi decide şi echipa care a făcut cele mai bune produse.
„În principiu o să facem cam acelaşi gen de preparate, însă diferenţa o va face condimentarea, care înseamnă totul”, a spus unul dintre participanţi. Ducu Bertzi va fi unul dintre membri juriului,din care mai fac parte primarul localităţii, doi preoţi şi un măcelar profesionist.
„Ador sângeretele”
Unul din