Producatorii de palinca, horinca sau tuica din Ardeal au declarat razboi “grupurilor de interese” din sudul tarii, care boicoteaza recunoasterea acestor bauturi ca produse traditionale. Cei din nordul tarii sustin ca aceasta este cauza pentru care Romania nu a obtinut derogarile Comisiei Europene pentru ca bauturile sa fie incadrate in clasa produselor traditionale, caz in care accizele s-ar fi redus considerabil.
Reuniunea din Baia Mare
Joi, 1 februarie, in Palatul Administrativ din Baia Mare, peste 200 de palincari din Satu Mare si horincari din Maramures s-au intalnit pentru a organiza cea mai mare federatie de acest gen din Romania. Ardelenii solicita delimitarea de marii producatori de alcool etilic, iar in caz contrar ameninta cu declansarea unui protest de amploare.
In judetul Satu Mare exista o asociatie a producatorilor de palinca, numita “Tara Oasului”, care are peste 5.000 de membri, iar in Maramures se pun bazele unei alte organizatii de amploare. Pentru ca a fost obtinut deja acordul de principiu al producatorilor de bauturi traditionale din judetul Salaj, urmatorul obiectiv al palincarilor va fi atins saptamana viitoare, cand reprezentantii Asociatiei “Tara Oasului” vor incerca sa-si convinga si confratii din judetele Bistrita-Nasaud si Bihor sa se organizeze.
Toate aceste organizatii judetene vor forma Federatia producatorilor de bauturi alcoolice traditionale din Ardeal, principalul scop al acesteia fiind recunoasterea palincii, horincii si tuicii ca produse traditionale.
Prea mici pentru un razboi atat de mare
Presedintele Asociatiei “Tara Oasului”, satmareanul Gheorghe Ciocan, a declarat ca organizarea este singura lor sansa de reusita. “Daca mergi ca persoana fizica, nu te baga nimeni in seama. Am fost la Gheorghe Flutur, pe vremea cand era ministru al Agriculturii, si am cerut separarea palinci