Trichineloza este o afecţiune produsă de un mic vierme, invizibil cu ochiul liber, numit Trichinella spiralis. Este un subiect de actualitate, întrucât cea mai comună sursă de infestare pentru om este carnea de porc, aflată cu precădere în meniul nostru în această perioadă. Dar şi pentru că trichineloza se poate manifesta prin simptome nespecifice, asemănătoare virozelor respiratorii, derutând bolnavul şi întârziind diagnosticul şi instituirea terapiei.
Modalităţi de îmbolnăvire
Omul se infestează pe cale digestivă, consumând carne contaminată cu larve de Trichinella, cel mai frecvent de porc, dar şi de vânat (mistreţ, urs) sau mai rar cal, insuficient preparată termic sau crudă, sub formă de pastramă, şuncă, afumături. Uneori, mici cantităţi de carne de porc infestată pot fi amestecate în preparate din vită sau oaie, ceea ce îngreunează diagnosticul.
Boala evoluează atipic pentru o infecţie digestivă, în sensul că nu prezintă simptome importante la acest nivel şi nici nu se elimină masiv prin fecale. După ce larvele înghiţite se maturizează, ele se înmulţesc şi produc o altă generaţie care va intra în sânge ajungând la diferite organe: muşchi scheletici, inimă, plămâni, creier etc. După o perioadă, este însă distrusă în toate aceste localizări, persistând doar în muşchi (muşchii cefei, ai spatelui, ai braţului, intercostali, dar şi în muşchii limbii, feţei sau ai globului ocular etc.), unde se închistează, putând supravieţui o lungă perioadă. Boala nu lasă imunitate, putând surveni oricând noi îmbolnăviri.
Simptome
Simptomele variază în funcţie de numărul de larve ingerate, de rezistenţa şi de reactivitatea organismului. Iniţial, după ingestie, pot apărea uneori manifestări digestive: greaţă, vărsături, diaree, crampe abdominale, care dispar în scurt timp. După una-două săptămâni începe invazia sanguină a larvelor, m