Zeci de tone de produse considerate rebuturi în Bacău sunt exportate lunar în Asia şi Europa.
Dacă băcăuanii strâmbă din nas atunci când văd în galantare gâturi şi gheare de pui, pentru bulgari şi vietnamezi acestea reprezintă adevărate delicatese. „Până nu demult, plăteam sume serioase Protanului să ne scape de gheare. Acum, avem cerere foarte mare pentru acest produs din partea vietnamezilor“, explică Grigore Horoi, preşedintele Agricola Internaţional. Lunar, pleacă spre Vietnam peste 100 de tone de gheare de pasăre, iar pentru fiecare kilogram asiaticii plătesc 0,23 cenţi.
„Cererea partenerilor noştri este mult mai mare, numai că nu avem noi posibilitatea să onorăm toate comenzile“, adaugă Horoi. Asiaticii mănâncă ghearele de pasăre foarte condimentate şi apreciază atât gustul, cât şi proteinele conţinute de aceste produse.
Bulgarii cumpără gâturile
Şi vecinii noştri bulgari au gusturi diferite. Ei apreciază în mod deosebit gâturile de pasăre, iar cererea pentru acest produs este foarte mare. „În luna aprilie am avut o comandă pentru bulgari de 20 de tone de gâturi de pasăre. Au fost luni când am exportat către vecinii noştri chiar şi 60 de tone“, precizează Mihaela Pintilie, şef al Departamentului Export Agricola Internaţional.
Reprezentanţii societăţii susţin că, până nu demult, gâturile erau vândute în Bacău, dar nivelul încasărilor era scăzut. După încheierea acestui parteneriat cu bulgarii, comercializarea gâturilor de pasăre a devenit avantajoasă.
„Pentru fiecare kilogram de gâturi bulgarii plătesc câte 0,25 eurocenţi. Sunt mai săraci ca noi şi de aceea consumă gâturi pentru că sunt ieftine“, adaugă managerul societăţii.
În ce-i priveşte pe băcăuani, aceştia nu simt deloc lipsa în galantare a celor două produse alimentare. „Gâturile, recunosc, le mai folosesc la ciorbă. Dar ghearele le arunc