Studiile recente arată că un consum moderat, de patru-cinci castane pe zi, aduce numeroase beneficiisănătăţii: combate anemia, reduce nivelul colesterolului „rău”, tratează neplăcerile digestive şi revigorează sistemul nervos.
Specialiştii atrag atenţia că atunci când consumi aceste fructe trebuie să elimini din alimentaţie alte surse bogate în calorii, deoarece castanele au un conţinut caloric ridicat (100 g conţin aproape 200 de calorii), care se datorează carbohidraţilor şi nu grăsimilor. În castane găseşti multe săruri minerale importante, precum: potasiu, fosfor, magneziu, fier, zinc, alături de vitamine din complexul B (B1, B2, B6), vitamina E şi o cantitate modestă de vitamina C. Află în continuare ce beneficii au pentru sănătate cele mai gustoase preparate din castane şi în ce cantitate poţi să le consumi, fără riscuri.
Previn bolile de inimă
Spre deosebire de alte fructe oleaginoase, castanele comestibile sunt sărace în grăsimi, dar au un conţinut mai ridicat de fibre, care favorizează scăderea nivelului de colesterol „rău" din sânge. Fiind lipsite şi de colesterol, şi de sodiu, castanele sunt o alegere bună pentru cardiaci, care trebuie să le consume coapte în cuptor. Nutriţioniştii spun că un consum de trei castane coapte pe zi reduce cu 20 la sută riscurile de boli cardiovasculare şi, în acelaşi timp, pe cele de infarct miocardic.
Tonice pentru sistemul nervos
Datorită complexului de vitamine B şi magneziului din compoziţie, castanele acţionează ca un medicament cu efect asemănător antidepresivelor, recomandat adulţilor şi copiilor depresivi. În plus, magneziul combate oboseala, stresul şi anxietatea. Dieta cu un delicios piure de castane revigorează sistemul nervos. Nutriţioniştii recomandă câte o porţie de şase linguri cu piure de castane pe zi. Cura trebuie urmată timp de patru săptămâni. Piureul se obţine din 500 g ca