Un număr de 25 de echipe de bucătari din ţară şi din Ungaria au participat, duminică, la un concurs de gătit gulaş organizat de Primăria Bistriţa în Pădurea Schulerwald din oraş, cu ocazia Maialului bistriţean maghiar, gulaşul fiind gătit după reţete ungureşti, româneşti şi vieneze.
Concursul de gătit gulaş, ajuns la ediţia a doua, a început la ora 9.00, în Pădurea Schulerwald din Bistriţa, fiind organizat de Primărie, cu ocazia Maialului bistriţean maghiar.
În concurs s-au înscris bucătari amatori, dar şi profesionişti, elevi, familii, inclusiv echipe din Ungaria şi unul din Harghita.
Echipele şi-au adus fiecare un ceaun de minimum 20 de litri şi ingrediente pentru gust, în timp ce organizatorii le-au pus la dispoziţie carnea şi cartofii. Prin regulament, la final, fiecare echipaj a distribuit minimum 30 de porţii publicului prezent.
Ioan Timiş, unul dintre concurenţi, a spus că el a pregătit o reţetă de familie.
"Ingredientele nu se pot spune, sunt secrete. E o reţetă de familie. În mare sunt cartofi, carne, legume şi mult suflet. În mod special se face la foc încet. Trebuie atenţie să nu se ardă. Noi folosim carne de vită şi de porc", a spus el.
O altă concurentă, Rafila Martonos din satul Cireşoaia, a spus că ea foloseşte carnea de porc.
"În Cireşoaia facem un gulaş foarte bun. Cu orice carne se poate face, dar cea mai bună e porc. Prima dată, eu pun slănină, apoi ceapă. Prăjesc mai întâi totul, şi carnea, şi legumele. Pun boia, piper, condimente, tot ce e bun", a explicat ea.
Ioan Carafa, elev la seral la Liceul Agricol Bistriţa, a pregătit "gulaş românesc".
"Se pune slănină, ceapă, ardei, carne de vită şi de porc, cartofi. E important modul de preparare, cum începi să le pui în căldare. Mai contează şi baiţul", a afirmat el.
Profesoara Maria Runcan Pop de la Liceul Agricol Bistriţa a divulgat însă